Ik ben best intelligent. Toch is het me nooit echt gelukt om het systeem van calorie inname versus verbruik te doorgronden en op mezelf toe te passen. Het bleef allemaal behoorlijk abstract tot ik hulp kreeg van een activity tracker, en het energiemanagement van mijn lijf real time en in simpele grafieken kon volgen.

Ik heb een Fitbit Flex, een smal, zwart armbandje van rubber met daarin de chip die mijn activiteit registreert. Fitbit gaat uit van een gemiddeld dagelijks calorieverbruik gebaseerd op geslacht en het passieve bewegingspatroon. Voor volwassen vrouwen ligt dat rond de 1.800 calorieën per dag – dat zijn de calorieën die verbrandt als je de hele dag op je kont zit en niets doet.

Zodra ik begin te bewegen, registreert Fitbit de stappen die ik zet en vertaalt die naar energie die ik verbruik. Ga ik fietsen of sporten, dan kan ik die activiteit invoeren en wordt mijn calorieverbruik aangepast. Val ik in slaap, dan registreert Fitbit dat automatisch. Ik voer alles in wat ik eet en drink, en zie op de app op mijn smartphone in real time hoeveel calorieën ik in neem en verbruik.

Als je zoals ik af wilt vallen, dan voer je in Fitbit een calorie deficit in waarmee je aangeeft hoeveel calorieën je minder wilt eten dan je verbruikt. Met een deficit van 250 calorieën, val je ongeveer een pond per week af. Met minus 500 calorieën ongeveer een kilo per week.

Ik heb een deficit van 250 calorieën ingevoerd. Dus als ik helemaal niets doe, dan mag ik niet meer dan 1.550 calorieën eten om toch structureel gewicht te verliezen. Nu is het best lastig om exact 250 calorieën minder te eten dan je verbruikt. Bovendien is het belangrijk om de calorie-inname te verspreiden over verschillende maaltijden per dag zodat mijn energie gedoseerd binnenkomt, en te voorkomen dat mijn lichaam in overlevingsmodus (lees: standje vetopslag) duikt doordat ik te weinig of te onregelmatig energie consumeer – een van de belangrijkste redenen waarom ik de afgelopen jaren ben aangekomen.

Daarom heb ik extra regels toegevoegd:

  • Ik eet drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner.
  • Ik eet minimaal 1.500 calorieën per dag.
  • Ik mag nooit meer dan 750 calorieën minder eten dan ik verbruik.

De meeste gezondheidsdeskundigen houden een maximum deficit van 1.000 calorieën aan. Ik vind dat zelf te veel en denk dat een range van 250 – 750 voor mij beter is, waarbij ik 750 als een extreme en een uitzondering beschouw. Maar het gebeurt wel eens dat ik een middag ga wandelen, en wel meer energie verbruik maar niet veel meer trek heb. Voor dat soort momenten is het fijn om een iets ruimere marge te hebben.

Fitbit is voor mij een geweldige hulp om inzicht te krijgen in wat ik precies eet en leert me dagelijks om betere keuzes te maken.