Na zes weken vooral plantaardig eten en met Fitbit calorieën tellen, zie ik mijn taille weer verschijnen. Mijn schouders zijn wat smaller geworden, mijn voeten en handen niet meer gezwollen en ik ben niet langer bang dat de naden van mijn jurken openbarsten.

De weegschaal gebruik ik voorlopig niet. De komende maanden is het doel om me gezonder en energieker te gaan voelen, en om mijn nieuwe eetpatroon helemaal te omarmen en in mijn leven te integreren. Zoals ik het heb opgezet, zou ik gemiddeld iets van een pond tot een kilo per week af moeten vallen. Maar het is geen exacte wetenschap, en kilo’s bijhouden daardoor alleen maar frustrerend. Het kan best zijn, dat ik meer gewicht verlies omdat ik langzaam maar zeker alle dierlijke producten uit mijn dieet verban. Evengoed kunnen er weken tussen zitten dat ik geen grammen maar wel centimeters verlies. Of even helemaal niets omdat ik vocht vasthoud door hormoonschommelingen.

Ik ben geen principiële vegetariër of veganist. Ik lust best vlees en vis, en zal het heus nog wel eens eten in een restaurant of tijdens eens etentje met vrienden. Maar dierlijk voedsel gaat me meer en meer tegenstaan. En tegenwoordig is het zo eenvoudig om voor plantaardige alternatieven te kiezen. Ik vervang vlees en vis door producten van De Vegetarische slager. Die heb ik recent ontdekt en vind ik minstens zo lekker. Ik heb dierlijke zuivel vervangen door plantaardige. Eieren at al zelden en na egg-gate koop ik ze echt niet meer. Ik heb bijna alles met toegevoegde suiker of met chemische zoetstoffen geschrapt. Ik eet geen brood meer bij het ontbijt of de lunch maar wel aardappelen, rijst of pasta bij het diner. Zout voegde ik al zelden ergens aan toe – ik gebruik kruiden om eten op smaak te brengen. Verder eet ik net zoveel groente en fruit als ik wil, en laat alleen bananen links liggen. Als ik wil snoepen, dan met een Nakd reep. Ik drink koffie, thee en minimaal 2 liter water per dag en ik neem wat voedingssupplementen zoals Vitamine B en D, magnesium en chromium. 

Ik denk niet in weken en in snelle resultaten. Maar in maanden, jaren en in een permanente omkering van mijn eetpatroon. Over 2 jaar, 5 maanden en een week word ik 50. Dan wil ik weer in het jurkje passen dat ik in 2003 droeg toen ik Mars voor het eerst ontmoette.